() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Beleggers speuren naarstig naar groei

0 Comments
2581
05 Jun 2015

Het kan zomaar, dat de financiële markten in de Verenigde Staten weer eens op een beslissend moment aanbeland zijn. De huidige bullmarkt houdt al sinds 2009 stand, maar nog steeds is de ontwikkeling van de winstgroei bij bedrijven op zijn best matig te noemen. Willen de koersen blijven stijgen dan zal die winstgroei eindelijk moeten gaan verbeteren, zo vrezen veel marktinsiders.

Stijgende aandelenkoersen steunen in principe op twee pilaren. De eerste is aanhoudende winstgroei en de tweede is de zogenoemde multiple expansie. Maar dat laatste kan uiteindelijk niet zonder het eerste. En daar wringt nu de schoen. De huidige stierenmarkt steunt louter op multiple expansie en dat maakt de basis voor een aanhoudende stierenmarkt smal en wankel. De huidige brede markt neigt bovendien naar te hoge waarderingen. De Koers-winstverhouding voor de S&P 500 bedraagt 17x en dat is hoog naar elke maatstaf.

Tegenover die (te) hoge waarderingen staat een bescheiden stijging van de koersen tot dusverre in 2015. Dat is te wijten aan een negatieve omzetgroei van bedrijven in het eerste kwartaal en aan een winstgroei van minder dan 1%. Beleggers betalen dus de hoofdprijs voor een ondermaatse groei. Die winstgroei is bovendien niet gebaseerd op gunstige economische ontwikkelingen, maar op snijden in de kosten en terugkoop van eigen aandelen. Het is echter duidelijk dat deze manier van werken niet eeuwig door kan gaan. Omzet en winst zullen omhoog moeten op basis van een gezonde economische ontwikkeling. Dat betekent voor de nabije toekomst in ieder geval dat valuta’s stabiel blijven, evenals de olieprijs. Daar ziet het voorlopig niet naar uit. Het is dan ook niet vreemd, dat meer en meer beleggers op niet al te lange termijn het einde van de huidige stierenmarkt verwachten. Sommige sorteren daar al op voor door meer in Europa te gaan beleggen. Daar zijn waarderingen een stuk lager en lijken de economische perspectieven steeds beter te worden. In Nederland kan de groei in 2015 en 2016 wel eens uitkomen op 2% en meer. Dergelijke percentages hebben we in geen eeuwigheid meer meegemaakt.

Niemand zou er vreemd van mogen opkijken, dat financiële markten in de Verenigde Staten de komende weken wel eens een forse stap terug moeten doen. Analisten zijn al druk doende om de verwachtingen over het 2de kwartaal neerwaarts bij te stellen. Het ziet er derhalve niet naar uit, dat beurzen aan die kwartaalcijfers een positieve impuls zullen ontlenen. En dus blijven aandelen te duur. Voor de korte termijn zou het misschien het beste zijn als de Fed de rente verhoogt. Dat zou immers het beste bewijs zijn dat de economie onderliggend sterk is. In dat geval zou een tijdelijke inzinking een mooi instapmoment kunnen zijn. Er is echter grond voor gerede twijfel. De Organisatie voor economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft nog onlangs de groeiverwachtingen voor de Verenigde Staten met bijna een vol procent verlaagd naar 2%. Het blijft ook in de VS aanmodderen met de economie.


Figure 3: Koersen S&P 500 lijken te ver opgelopen

Gaat het in de Verenigde Staten mis op de financiële markten, dan volgen de financiële markten in Europa bijna als vanzelfsprekend. Beleggers doen er daarom goed aan om de komende weken de vinger extra lang aan de pols te houden, opdat ze zich niet laten verrassen door een schijnbaar onverwachte beursval! Misschien kan Beurshalte u als belegger bovendien  een alternatief aanbieden om de aanstaande hectische tijden te overleven. Klik hier de link aan als u geïnteresseerd bent in een deugdelijk alternatief.

0.0
Laatst gewijzigd op: Friday 05 June 2015 09:40
Related Articles: Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs Vijf potentiƫle winnaars die u niet kent Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Vijf aandelen die sneller groeien dan Amazon Beleggers krijgen een zure nasmaak van sinaasappelsap De lange weg van OPEC naar de productiebeperking
beleggingskansen rendabel beleggen