() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

China devalueert, een valutaoorlog dreigt

0 Comments
3038
11 aug 2015

Dinsdagochtend, 11 augustus, maakte de centrale bank van China bekend de waarde van de nationale munt, de yuan of renminbi, met bijna 2% te verlagen. Het was meteen de omvangrijkste devaluatie sinds januari 1994. Toen liet het land zijn zogeheten dual-currency system los. The People’s Bank of China (PBoC) verklaarde,  dat het om een eenmalig besluit ging, bedoeld om de waarde van de munt in overeenstemming te brengen met vraag en aanbod.

De PBoC heeft waarschijnlijk meerdere doeleinden voor ogen met de devaluatie. De eerste is waarschijnlijk om de inzakkende groei van de Chinese economie een nieuwe impuls te geven. Een week voor het besluit bleek, dat de Chinese export sneller inzakte dan verwacht. De daling bedroeg 8,3% in plaats van 1,5%. De kracht van de yuan speelt een doorslaggevende rol bij de exportdaling. Volgens de Bank of International Settlements won de munt in een jaar tijd 13% aan waarde ten opzichte van concurrerende internationale valuta’s. Gelet op de enorme waardestijging is het nog maar de vraag of de devaluatie van 11 augustus inderdaad slechts eenmalig zal zijn. Of zal het in tweede instantie een eerste stap blijken te zijn in een langere reeks? Valutahandelaren zouden daarom best eens op het idee kunnen komen om tegen de yuan te gaan speculeren. Dat zou slecht zijn voor de yuan en ook nog eens voor de nationale economie. 

De bekende Chinakenner en econoom, Stephen Roach gelooft niet, dat een eenmalige devaluatie voldoende is om de Chinese exportgeleide economie een nieuwe impuls te geven. In zijn ogen zijn meerdere stappen onvermijdelijk. Als dat gebeurt, dan is het gevaar van een internationale valutaoorlog zeer reëel. Buurlanden als Japan, Australië en Zuid Korea hebben toch al zwaar te lijden onder het Chinese exportgeweld. Zij zullen er niet voor terugdeinzen om de waarde van de eigen valuta ook te verlagen. Het is ook nog maar zeer de vraag of de Verenigde Staten gelukkig zullen zijn met de devaluatie. Het land verkeert al jaren in een woordenstrijd met China, omdat de Amerikanen ervan overtuigd zijn dat de Chinezen de waarde van de yuan kunstmatig laag houden. Door de devaluatie heeft de dollar nog meer aan kracht gewonnen ten opzichte van de yuan. Beleggers wisselden massaal de Chinese renminbi in voor de Amerikaanse dollar.

Een tweede belangrijke motief voor de devaluatie is de wens van de Chinese beleidsmakers om de yuan internationaal erkend te zien als reservevaluta. De Chinezen zouden graag zien dat de yuan gaat behoren tot het selecte groepje valuta’s, dollar, euro, yen en pond, waaraan het IMF zijn Speciale Trekkingsrechten ontleent. Een week voor de beslissing tot devaluatie kwam het IMF met een kritisch rapport, waaruit sprak dat de yuan voorlopig niet aan de eisen voldeed. De devaluatie en het daarbij gepaard gaande commentaar moet het IMF duidelijk maken, dat China de munt bijvoorbeeld meer vrijheid geeft om te bewegen ten opzichte van andere grote valuta’s en zo beter kan inspelen op vraag en aanbod. Hiermee speelt de PBoC in op de wensen van het IMF. Die ziet echter ook graag stabiele muntverhoudingen en juist in dat opzicht kan het wel eens spannend worden. We hebben al op het gevaar van een valutaoorlog gewezen! 

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: China is blij met de Parijse beslissing van Trump Brazilië dreigt zijn status als nummer één koffieproducent te verliezen Er dreigt een serieus tekort aan koffie China doet goede zaken in Europa De toekomst van China ziet er goed uit Ongelijkheid bedreigt de democratie en de economische wereldorde Is China de reddingsboei voor Apple? Daimler heeft geen last van Volkswagen, laat staan van China China moet leren consumeren China moet op zoek naar gastarbeiders
china yuan