() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Is China de reddingsboei voor Apple?

0 Comments
2016
29 jan 2016

De vragen zoemden al enkele kwartalen rond. Hoe lang kan een gigant als Apple zo hard blijven groeien? En, is Apple voor zijn groei niet te afhankelijk geworden van de iPhone? Dat toestelletje genereert ongeveer 68% van de omzet van het bedrijf.

Sinds de publicatie van de cijfers over het 4de kwartaal van 2015 is er meer duidelijkheid gekomen over beide vragen.

Het was een fantastisch kwartaal voor Apple. De omzet bedroeg $ 76 miljard en de winst kwam uit op $ 18,4 miljard. De winst per aandeel bedroeg $ 3,28, waar de markt uitging van $ 3,23. Het bedrijf verkocht het record aantal van 74,8 miljoen iPhones. 

Niets aan de hand dus, maar toch viel de omzetstijging van 1,7% de markt tegen. Die had gerekend op $ 76,5 miljard. Het was een deukje in een stalen harnas. Apple kon echter aantonen, dat de omzet te lijden had onder de sterke dollar. Apple haalt ongeveer 65% van zijn omzet van over de grens.

Toch ontkwam Apple er dit keer niet aan om voor het eerst sinds onheuglijke tijden met slecht nieuws te komen. De uitkomsten over het 1ste kwartaal van 2016 zullen niet aan de verwachtingen voldoen. De omzet zal uitkomen op een bedrag van $ 50 - $ 53 miljard waar de markt hoopte op $ 55,5 miljard. Er zullen in het huidige kwartaal vooral minder iPhones aan de man gebracht worden. De grootste teruggang is te zien in China, inclusief Hong Kong. Volgens ceo Tim Cook ontkomt ook Apple niet aan de economische turbulentie in dat land. Hij moest vaststellen, dat er sinds het midden van 2015 de klad was gekomen in het tempo van verkoop. Overigens steeg de omzet in China in het afgelopen kwartaal nog met 14% naar een totaal $ 18,4 miljard. De echte terugval zal te merken zijn in het huidige kwartaal.

De guidance van Apple werpt een aantal vragen op. De eerste en misschien wel belangrijkste vraag is of het tijdperk van de iPhone en meer in het algemeen het tijdperk van de smartphone ten einde loopt. Is de markt verzadigd en zal Apple het voortaan moeten hebben van de vervangingsvraag? Feit is wel, dat ook grote concurrent Samsung teleurstellende cijfers presenteerde. Dat maakt de vraag heel actueel of Apple een product of dienst in de mouw verborgen houdt die de rol van de iPhone kan overnemen. De twijfel daaromtrent is heel groot. Diensten als Apple Pay en Apple Music weten vooralsnog weinig enthousiasme los te maken. Hetzelfde geldt voor Apple Watch.

Een tweede prangende vraag is, of China wel het beloofde land blijft nu de economische teruggang doorwerkt in de cijfers van Apple. Voorlopig blijft Tim Cook optimistisch zonder de huidige problemen te willen bagatelliseren. Apple blijft gewoon investeren in China. Het aantal van 28 Applewinkels moet nog voor de zomer van 2016 gegroeid zijn naar 40. 

Cook baseert zijn optimisme vooral op demografische factoren. In 2010 omvatte de middenklasse ongeveer 50 miljoen, maar in 2020 gaat het om maar liefst 500 miljoen mensen. Dat zijn allemaal potentiele iPhone kopers. Daarnaast verandert de structuur van de Chinese economie. Het accent komt meer en meer te liggen op consumentenbestedingen. Ook dat is niet ongunstig, zo oordeelt Cook.

De argumentatie van Cook is rationeel en goed onderbouwd. Edoch, het beantwoordt niet de vraag of het tijdperk van de Iphone/smartphone ten einde loopt. Het beantwoordt evenmin de vraag of Apple een echt alternatief  voor de iPhone in gedachten heeft! Het uitblijven van een definitief antwoord verklaart de daling van de koers van het aandeel!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. 

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger China is blij met de Parijse beslissing van Trump
apple china