() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Europese aandelen kunnen in 2017positief verrassen

0 Comments
1390
16 dec 2016

Sinds de verkiezing van Trump als de nieuwe president van de VS heeft Wall Street de rest van de wereldwijde beurzen duidelijk op achterstand gezet. Alle grote beurzen in de VS hebben het ene na het andere record laten noteren. In Europa dateert het laatste record van de Euro Stoxx 600 alweer van april 2015 en dat geldt ook voor de Duitse Xetra Dax 30.

Misschien moeten (Europese) beleggers zich inprenten, dat het Trumpeffect niet noodzakelijk tot dat ene land beperkt hoeft te blijven. Misschien moeten ze beseffen dat de komst van Trump ook Europa kansen biedt. Dat zal zeker het geval zijn als dankzij het op groei gerichte beleid van de nieuwe president De Verenigde Staten weer hun traditionele rol van economische locomotief gaan spelen.

Europese aandelen zijn verhoudingsgewiis goedkoop vergeleken met Amerikaanse aandelen. Europese exporteurs kunnnen ongetwijfeld profiteren van het aantrekken van de groei en inflatie in de VS. Beleggers lijken zich daar al van bewust, want in de nasleep van de verkiezingen ging de Euro Stoxx 50 de lucht in en de Stoxx Banks Index ging nog harder omhoog. Dat neemt niet weg dat 2017 allesbehalve een positief gelopen race is. Daarvoor is er in 2016 teveel mis gegaan. Aan het beging van 2016 golden Europese aandelen als uiterst aantrekkelijk, juist omdat ze zeer lage waarderingen hadden en economisch werd er weinig tegenwind verwacht. Het heeft niet zo mogen zijn. Politiek onplezierige verrassingen als de Brexit en de nederlaag van Matteo Renzi in Italie hadden als gevolg dat Europese aandelen de verwachtingen niet waar konden maken en laag waren en laag gewaardeerd bleven.

Wil Europa slagen in 2017 waar het in 2016 faalde, dan moet in het komende jaar winsthersel zichtbaar zijn. Waarderingen mogen aantrekkelijk zijn, maar zonder winstgroei is dat onvoldoende om beleggers te charmeren.  Het herstel van de winstgroei in combinatie met een zwakke euro kan en moet ervoor zorgen, dat beleggers hun geld weer richting Europa sturen. Er is niet eens zoveel verbetering nodig om winsten in Europa verhoudingsgewijs sneller te laten stijgen en zo aantrekkelijker te maken. Het winstherstel komt immers van een verhouingsgewijs lage basis.

Het is daarmee een redelijke gok, dat 2017 niet alleen het jaar van Trump wordt, maar ook van het winstherstel in Europa. Het voorgenomen beleid van Trump zal naar alle waarschijnlijkheid de inflatie omhoog jagen. Veel beleggers zijn daar nu al op aan het voorsorteren. In dat opzicht biedt Europa mooie kansen. Ongeveer 40% van het Europese dividendrendement komt uit de sectoren financials en energie. Laat dat nu twee sectoren zijn die erg inflatie gevoelig zijn.

Daar komt nog iets bij. Uit data verzameld door UBS blijkt dat er sinds de verkiezingen in de VS een gapende kloof is ontstaan tussen de instroom in Amerikaanse ETF’s en de Europese. De kloof is $ 145 miljard groot. Nog niet zo lang geleden was dat slechts $10 miljard. Een herschikking in de richting van Europa lijkt logisch en noodzakelijk. Daarvoor is dan weer wel een herstel van de winstgroei een absolute voorwaarde. Maar ook als dat gebeurt is succes natuurlijk niet vanzelfsprekend. Denk alleen maar aan de politieke risico’s in de vorm van een reeks van verkiezingen. Een ongewenste uitslag kan voor een bloedbad op de beurzen zorgen. Zeker Ameikaanse beleggers koesteren bovendien de nodige bezwaren en vooroordelen jegens Europese bedrijven en zeker jegens Europese overheden. Gelukkig vallen alle verkiezingen in de eerste helft van 2017. Naarmate het jaar vordert zal de risicopremie waarschijnlijk lager worden. Wie vroeg posities inneemt kan dan in tweede instantie spekkoper zijn!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Europese banken in het nauw Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan De vijf beste aandelen om de oliemarkt te bespelen De Europese Unie is de verrassing van 2017 Vijf aandelen die Wall Street volledig verkeerd beoordeeld heeft Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn Meer indexfondsen dan aandelen Vijf aandelen die het de komende tien jaar gaan maken
aandelen Trump 2017