() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten

0 Comments
2999
29 sep 2017

Het is alweer 11 maanden geleden dat Donald Trump tegen veler verwachtingen in de verkiezingen won. Aandelenkoersen schoten omhoog in de gedachte dat er verregaande belastingverlagingen voor het bedrijfsleven in het verschiet lagen. Vele politieke escapades later lijkt het er inderdaad van te gaan komen dat de huidige regering de, in de ogen van Wall Street, belangrijkste belofte gaat vervullen en dat is de belastingen omlaag brengen.

In de afgelopen maanden heeft iedereen wel geleerd, dat het moeilijk is om de bedoelingen van president Trump correct in te schatten en dat geldt ook voor zijn moeizame en breekbare relatie met het Republikeinse Congres. Dat is deels af te lezen aan de voorzichtige initiële reacties op een belastingplan in slechts grote lijnen. Waar markten aan het einde van 2016 de kansen op belastinghervormingen veel te hoog inschatten, lijken ze nu de kansen op een forse verlaging te laag in te schatten.

Of het überhaupt zo ver komt, is in eerste instantie een politieke aangelegenheid. De beide huizen van het Congres en het Witte Huis zijn er het over eens, dat een verlaging van de belastingen voor het bedrijfsleven gewenst is. Het zal echter nog veel voeten in de aarde hebben voordat de politiek het eens wordt over zulke vragen als de financiering van de verlaging. Moet er elders gesneden worden of dat het tekort mag oplopen? De kans dat het nog dit jaar tot een aanpassing van de hoogte van het belastingniveau komt wordt op niet meer dan 30% geschat.

De onvoorspelbaarheid schept veel risico’s niet in het minst voor de upside van de aandelen in de VS. Markten hebben blijkbaar de kans op een belastingverlaging al verdisconteerd. De 50 S&P 500 bedrijven met de hoogste effectieve belastingdruk deden het sinds december 1% minder dan de 50 bedrijven met de laagste belastingdruk. Dat betekent dat de markt de kans op een verlaging lag inschatte. Sinds de aankondiging staan de bedrijven met de hoogste belastingdruk op meer dan 2% winst. Ook de felle bewegingen op de forex en markten op schuldpapier verraden dat markten tot de aankondiging de kans op een belastingverlaging amper serieus hadden genomen.

En toch kan een verlaging wel degelijk grote gevolgen hebben voor de aandelenmarkten in de VS. Het plan is gebouwd op drie elementen. Het eerste is om het basistarief van de vennootschapsbelasting te verlagen van 35% naar 20%. De tweede is het eenmalig invoeren van een repatriation tax om bedrijven aan te moedigen hun liquiditeiten, die in het buitenland gestald zijn, naar de VS over te hevelen en het derde element is de mogelijkheid voor bedrijven om in één keer al hun investeringen, die daarvoor in aanmerking komen, af te schrijven.

Volgens David Kostin van Goldman Sachs betekent een daling van de vennootschapsbelasting met 1%, dat de winst per aandeel van de S&P 500 met een dollar stijgt. Op dit moment staat een WpA van $ 130 in de sterren voor komend jaar. In dat bedrag zit niet de veronderstelling opgesloten, dat er een belastinghervorming aan zit te komen. Als die er komt voor het einde van dit jaar, dan stijgt de verwachte WpA voor 2018 eenmalig met 11,5%. Dat is niet te versmaden.

Iets anders is, dat de kloof tussen diegenen die het meest en het minst profiteren, steeds breder wordt. Volgens Deutsche Bank bedroeg het verschil tussen de hoogst en laagst aangeslagen bedrijven in 2002 10%. Dat is nu bijna 21%. Dat is het hoogste niveau sinds 1986, het jaar van de laatste grote belastingherziening. Als de herziening doorgaat, dan zal dit patroon danig opgeschud worden. Techbedrijven, notoire belastingontduikers, betalen gemiddeld slechts 23%. Zij zullen amper profiteren, alhoewel bedrijven als Apple en Microsoft misschien wel verleid kunnen worden hun buitenlands tegoeden terug naar de VS over te hevelen. Ook Healthcare met een effectieve belastingvoet van 24% zal niet veel profijt hebben van de verlaging. De sector die het meest profiteert is de energiesector, waar de gemiddelde belastingdruk 38% bedraagt. Die sector doet het al wat beter dankzij een voorzichtig herstel van de olieprijs. Als de belastinghervorming een feit is, dan kan 2018 een heel mooi jaar worden!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: zaterdag 07 oktober 2017 11:53
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiële markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden Unilever behoudt voorlopig het vertrouwen van de belegger
Trump