() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Graanprijzen schieten omhoog door wereldwijd slechte weer

0 Comments
1654
03 jul 2015

Het zag er zo goed uit in de eerste maanden van 2015. Uit alle belangrijke graan producerende delen kwamen geluiden over een mooie en overvloedige graanoogst. Dat optimisme was terug te zien op de termijnmarkten. Daar daalden de prijzen voor de diverse graansoorten aan een stuk. Handelaren gingen ‘short’ in de verwachting dat prijzen maar een kant op zouden kunnen en dat was omlaag.

Van dat optimisme is nog maar weinig over aan het begin van de maand juli. Er is immers niets zo veranderlijk als het weer en dus klinken nu overal klaagzangen. Het middenwesten van de Verenigde Staten, de graanschuur van het land en de rest van de wereld, wordt al weken geteisterd door zware regenval, hagel en bij tijd en wijle door tropische stormen. Dat heeft tot gevolg, dat het zaaiprogramma voor soja en voor mais ernstige vertraging oploopt. Al dit onheil zorgt er ook voor, dat de jonge gewassen op het veld het erg moeilijk hebben en dat bijvoorbeeld moeilijk is om de tarweoogst binnen te halen. Onder normale omstandigheden zou nu meer dan 30% binnen gehaald moeten zijn, maar in de praktijk is slechts 19% a 20% binnen.

Maar niet alleen de Amerikaanse graanboeren hebben het zwaar te verduren, voor hun collega’s in Europa geldt dat ook. Daar hebben ze echter niet te kampen met een teveel aan water, maar aan een tekort. Het regent amper, terwijl de temperaturen komende weken wel eens tropische waarden kunnen bereiken. Volgens Meteo-France kunnen temperaturen in dat land de komende tijd tot ver boven 35 graden stijgen. Die hoge temperaturen kunnen de graanoogst in grote delen van Europa doen verschrompelen of de kwaliteit zo verlagen dat de tarwe niet meer geschikt in voor menselijke consumptie.

Niet alleen in Europa is het te droog, maar ook in Australië. Daar maken de boeren zich op voor de komst van El Nino. Dat is een klimatologisch verschijnsel dat in de landen rondom de Pacific voor of een teveel aan regen of voor langdurige droogt zorgt. El Nino brengt traditiegetrouw veel regen in de Verengde Staten en droogte in Australië. Volgens de National Australia Bank (NAB)zal de tarweoogst dit jaar op zijn best 20 miljoen ton bedragen.  De bank wijst ter staving van haar somberheid naar de ervaringen uit de jaren 2002-03 en 2006-07.

Alleen al het idee dat er een periode van langdurig instabiel weer kan gaan aanbreken, heeft de prijzen in juni omhoog gejaagd. De prijzen voor tarwe, mais en soja schoten de afgelopen weken met procenten tegelijk omhoog. Speculanten hebben hun winst genomen en hebben hun shortposities afgebouwd. Boeren gaan bewust op hun voorraden zitten en leveren niet meer aan de markt in afwachting van verder stijgende prijzen.

Ondanks al deze minder goede berichten is de kans dat prijzen door het dak zullen gaan, zoals in 2012 niet zo groot. Ondanks de neerwaartse bijstellingen voor oogst en voorraden, is er weinig kans op mogelijke tekorten. Voorraden blijven vooralsnog hoog! Anderzijds, er is niets zo grillig als het weer! Als El Nino inderdaad gaat aankloppen, dan biedt dat beleggers de kans op verdere prijsstijgingen in te spelen. Bovenstaande grafiek laat zien, dat er nog veel ruimte naar boven is. Beurshalte.nl zal u op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Als u lid wordt van beurshalte kunt u er zeker van zijn tijdig de juiste informatie te ontvangen! Klik hieronder voor uw gratis lidmaatschap.

Beleggen in commodities als maïs is met andere woorden geen sinecure. Er zijn onmiskenbaar risico’s aan verbonden. Wie toch in maïs wil beleggen, kan dan goed advies gebruiken.

Desgewenst kan beurshalte.nl voor nuttig en professioneel advies zorgen.

0.0
Laatst gewijzigd op: vrijdag 03 juli 2015 12:08
Related Articles: Vijf absolute koopaanbevelingen door Wall Street Vijf aandelen die de tand des tijds kunnen weerstaan Beleggers dansen weer op de rand van de vulkaan Zware machines worden weer zware jongens Goudmijnen weer op overnamepad Het beleid van president Trump stuwt de goudprijs omhoog De cijferregen begint weer: nieuwe spelen, nieuwe kansen Big Oil is weer helemaal terug van weggeweest Goudprijs zakt door $1.200 De Amerikaanse olie-industrie is weer springlevend
soja mais commodities softs