() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

TNT en FedEx slaan de vleugels wereldwijd uit

0 Comments
1009
10 apr 2015

Het nieuws van de mogelijke overname van TNT Express door het Amerikaanse FedEx is ondergesneeuwd door het overnamegeweld van Shell. Dat koopt voor het lieve sommetje van $ 70 miljard de Britse concurrent BG Group.

Bij de overname van TNT gaat het om aanzienlijk minder dollars. FedEx betaalt € 8 per aandeel in cash. Dat is een premie van maar liefst 33%, maar de totale waarde van de overname komt uit op $ 4,4 miljard. Dat is een schijntje vergeleken bij het bedrag dat Shell uittrekt.

Het was voor de markt allang duidelijk, dat TNT zichzelf in de etalage had gezet. In 2012 deed UPS al een bod van $ 5,2 op TNT, maar volgens de Europese Commissie zou die overname marktverstorend werken. Het aandeel van die combinatie zou naar 28% stijgen.

De veranderingen in de markt zijn de voornaamste oorzaak voor deze stap. Tot voor kort leverde TNT Express pakjes aan zakelijke klanten. Nu levert het bedrijf pakjes aan consumenten die overal en nergens wonen. Daardoor stijgen de kosten en dat resulteert in verliezen. Ondanks een aandeel op de Europese markt van 12% leed TNT in 2014 een verlies van € 195 miljoen. FedEx, dat een Europees marktaandeel heeft van 5%, worstelt feitelijk met dezelfde problemen. Door de krachten te bundelen hoopt de nieuwe combinatie niet alleen een betere greep op het pakjesverkeer in Europa te krijgen, maar ook om die netwerken beter te benutten door er meer pakjes doorheen te sturen, zowel van zakelijke klanten als van consumenten.

Het is voor moderne expres diensten als UPS en FedEx een groot probleem, dat het gedrag van de consument grilliger is dan de zakelijke klant. Vooral in periodes als bijvoorbeeld Kerstmis wil het aanbod van pakjes pieken, waardoor het distributienetwerk verstopt raakt. Dat is voor alle betrokken partijen vervelend en hinderlijk. In Europa kan FedEx nu gebruik maken van het distributienetwerk van TNT inclusief overslag- en sorteercentra, zoals op de luchthaven van Luik. Die overslag- en sorteercentra worden momenteel slechts ten dele benut. FedEx en TNT gaan nu gezamenlijk die centra gebruiken, waardoor de benuttingsgraad stijgt en dus de kosten dalen. 


Beleggers van FedEx waarderen de overname

Maar FedEx is ook voornemens die centra onderdeel te maken van het eigen wereldwijde netwerk aan centra. Daardoor neemt de kans op congestie af. Dat is een voordeel! Een tweede, niet onbelangrijke voordeel is, dat het aanbod van een wereldwijd geolied distributienetwerk FedEx naar eigen zeggen de mogelijkheid biedt om zakelijke klanten een premie te vragen voor een snelle unieke dienstverlening. Of de verknoping van een wereldwijd netwerk voor zakelijk en particuliere klanten inderdaad die voordelen gaat opleveren, staat nog te bezien. FedEx zelf waarschuwde in dezen voor te groot optimisme. Volgens het bedrijf zijn met de ombouw veel kosten gemoeid en kan het wel drie of vier jaar duren voor de eerste positieve resultaten echt zichtbaar worden. 

Beleggers lijken er wel vertrouwen in te hebben, want na het bekendmaken van het overnamenieuws steeg de koers van beide bedrijven. Die van TNT zelfs met bijna 30%. Bij the Financial Times zijn ze zelfs van mening, dat TNT al in het komende jaar aan de winst per aandeel van FedEx kan bijdragen. De financieringskosten zijn laag dankzij een extreem lage rente en de overnameprijs is gemiddeld voor de sector! De Britten plaatsten echter wel een kanttekening. Volgens hen hangt het uiteindelijk succes van de overname af van de kracht van het herstel in Europa. Dat moet de winstgevendheid van de TNT is eerste instantie herstellen! Dat is goed voor de belegger om te beseffen. 


Figure 2 Beleggers in TNT zijn zeer tevreden zelfs

 

Geïnteresseerd in hoog rendement met een gedegen risicomanagement?

Lees meer >

0.0
Laatst gewijzigd op: vrijdag 10 april 2015 13:43
Related Articles: Vijf aandelen met de potentie de markt jaar in jaar uit te verslaan Vijf wereldwijde koopjes Dow Chemical en DuPont zetten een wereldwijde stoelendans in beweging! Marc Faber verwacht grote wereldwijde crisis Chinavirus teistert wereldwijd de financiƫle markten Graanprijzen schieten omhoog door wereldwijd slechte weer
fedex tnt