() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Defensief beleggen blijft voorlopig troef

0 Comments
2143
25 jun 2016

Het zal u misschien niet opgevallen zijn, maar in de afgelopen veertig jaar zijn er maar twee verdedigers uitgeroepen als wereldvoetballer van het jaar. Niemand zal ontkennen, dat goed verdedigen een vaardigheid is, maar we kijken allemaal liever naar Lionel Messi dan naar Bruma of Ramos. Voor de wereld van het beleggen geldt min of meer hetzelfde. Beleggers kijken liever naar creatieve bedrijven die sectoren opschudden en die heel veel potentieel in zich bergen. Een bedrijf als Amazon.com of Apple spreken meer tot de verbeelding dan Deutsche Post of General Electric.

Het kan zomaar, dat het lopende jaar de uitzondering op de regel wordt. Het zijn nu de bedrijven die een mooi dividend bieden, die de meeste aandacht van beleggers trekken. In de VS doen de sectoren Utilities en Telecom het uitstekend met groeicijfers van respectievelijk 15% en 11,5%. De S&P 500 Dividends Aristocrats, een index van 50 namen, is bijna 10% gestegen in dit jaar, terwijl de brede index beneden 4% blijft. In Europa zien we hetzelfde beeld. Defensieve aandelen doen een premie ten opzichte van cyclische.

Het nut van defensief beleggen bleek onomstotelijk tijdens de heftige beursschokken aan het begin van het jaar. Ze zijn echter sindsdien blijven schitteren ondanks het herstel op de internationale aandelenbeurzen. Hoelang defensieve aandelen nog blijven schitteren, hangt van enkele factoren af. Zal de FED dit jaar alsnog de rente een of twee keer verhogen en zal de Europese economie eindelijk meer vaart krijgen?

De recente geschiedenis bewijst dat obligatieachtige aandelen zoals Utilities erg kwetsbaar zijn voor renteverhogingen. Toen Ben Bernanke in 2013 het stopzetten van het QE programma aankondigde, moesten Utilities een flinke veer laten. De kans op een renteverhoging in 2016 lijkt op dit moment niet erg groot. De economie en de arbeidsmarkt daar kwakkelen en de FED zal niet nog meer zand willen strooien in de wielen van economische groei. In Europa hangt een versnelling van de economische groei toch ten dele af van het gezond worden van de bancaire sector en daar gaat het niet echt vlot mee.

Daar staat tegenover dat de extreem lage en steeds vakere negatieve rente een ferme steun in de rug van defensieve aandelen vormen. Staatsobligaties worden steeds meer onaantrekkelijker voor zelfs de meest verstokte obligatiebeleggers. In hun zoektocht naar veilige alternatieven komen ze terecht bij defensieve aandelen.

Het ziet er niet naar uit, dat de Bank van Japan en de ECB snel hun programma’s voor kwantitatieve verruiming gaan stoppen. Sterker nog, de ECB heeft nog onlangs het programma uitgebreid met het opkopen van bedrijfsobligaties. Het aantal obligatievluchtelingen zal zodoende alleen maar blijven groeien.

Er is op papier altijd nog kans, dat de inflatie gaat aantrekken doordat olieprijzen snel gaan stijgen. Een stijgende inflatie of inflatieverwachting kan het rendement op obligaties omhoog jagen. Maar hoe groot is de kans op een sterke stijging van bijvoorbeeld de olieprijzen als de economie in de wereld eerder dreigt af te koelen dan te versnellen? Voorlopig is op de beurs verdedigen populairder dan aanvallen.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur. 

0.0
Laatst gewijzigd op: woensdag 29 juni 2016 15:41
Related Articles: Er bestaan geen beleggende Einsteins Beleggen in commodities? Palladium? Unilever behoudt voorlopig het vertrouwen van de belegger Rendeert beleggen straks nog wel? Ondanks Algiers blijft er een overschot aan olie Er is teveel olie en dat blijft nog een tijdje zo Alphabet's visionaire ideeën dreigen voorlopig visionair te blijven De gekte in Fusies en Overnames blijft ook in 2016 aanhouden Schalie-industrie in de VS in het defensief Dividend blijft een uitstekend alternatief in roerige tijden
amazon apple