() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

OPEC en het International Energie Agentschap hebben botsende visies

0 Comments
1720
18 nov 2016

Sinds de totstandkoming van het Klimaatverdrag van Parijs in 2015 is er binnen de energiesector een discussie gaande over de consequenties van het verdrag voor de sector. Centraal staat de vraag hoe lang olie en gas nog de dominante energiedragers zullen blijven in de komende jaren en decennia. Hier is duidelijk sprake van een scheiding van geesten.

OPEC kwam deze maand met zijn jaarlijkse Outlook. Daarin constateert het kartel dat de vraag naar olie nog voor 2030 zal pieken. Voor OPEC is het duidelijk dat een strikte naleving van de afspraken van Parijs en de snelle opkomst van de elektrische auto doorslaggevend zullen zijn in de daling die na 2030 waarschijnlijk inzet. De daling zal ook inzetten bij een verdubbeling van het huidig aantal auto’s in de komende 20 jaar.

Het zou onvoorzichtig zijn de opvatting van OPEC achteloos ter zijde te schuiven. OPEC is immers een organisatie, waarvan de leden het leeuwendeel van hun inkomsten verkrijgen door olie en gas op te pompen. Het is niet minder dan een wake up call dat de lidstaten serieus werk gaan maken van het ontwikkelen van nieuwe bronnen van inkomsten. OPEC wordt bovendien bijgevallen door Koninklijke Shell, een van de twee supermajors op deze planeet. Ook hier denken ze dat de vraag naar olie de komende 15 jaar gaat pieken. Ook Shell denkt dat de elektrische auto hierin een bepalende rol gaat spelen, maar denkt ook dat overheden de druk gaan opvoeren om de consumptie van olie steeds verder terug te dringen. Zowel Shell als OPEC is van mening dat een strikte naleving van Parijs wel geboden is. Gebeurt dat niet, dan zal de vraag naar olie ook na 2030 blijven groeien.

Bij het Internationaal Energie Agentschap zijn ze minder optimistisch of pessimistisch. Uit hun laatste Outlook spreekt, dat de vraag naar olie zeker tot 2040 zal blijven stijgen zelfs als Parijs goed wordt nageleefd en de elektrische auto niet te stuiten blijkt. Volgens het IEA zullen er in 2040 150 miljoen elektrische auto’s rondrijden. Het Agentschap wijst erop, dat andere partijen heel veel olie blijven gebruiken. Daarbij denkt het IEA vooral aan het vrachtverkeer, de luchtvaart en de chemische industrie. In deze sectoren is het terugdringen van de olie een moeilijke opgave. Alleen al het wereldwijde vrachtverkeer zal de vraag naar olie tot 2040 met een derde laten groeien. Het merendeel van die groeiende vraag zal waarschijnlijk uit China komen. Dat land zal de komende jaren de VS verdringen als grootste olieconsument.

Zonder de snelle opmars van de schone energie te bagatelliseren concludeert het IEA dat olie en gas nog decennia de basis zullen vormen van het energiebeleid van veel overheden. De transitie zal dus derhalve veel geleidelijker verlopen dan OPEC maar ook Shell bevroeden. 

Voor het IEA is overigens voor de korte termijn de piekvraag minder interessant dan het gebrek aan investeringen in nieuwe productie in de sector. Voor het derde jaar op rij zullen oliemaatschappijen hun investeringen verder afbouwen. Dat is volgens het IEA ongekend lang en dat moet op termijn gevolgen hebben in de vorm van tekorten aan olie en derhalve sterk stijgende prijzen. Alleen de VS zullen dankzij hun schalieolie min of meer immuun zijn voor dreigende tekorten en scherpe prijsstijgingen. Europa zal daarentegen afhankelijker worden van de aanvoer uit het Midden Oosten dan ooit tevoren.

OPEC en IEA hebben botsende visies, zoveel is duidelijk. Ook is duidelijk dat de rol van olie hoe dan ook aanzienlijk zal blijven in de komende decennia. Een prangende vraag is of de verkiezing van Donald Trump tot nieuwe president beide scenario’s naar de prullenbak doet verhuizen. De nieuwe president is allesbehalve een voorstander van het verdrag van Parijs. Hij wil bovendien de oliemaatschappijen de vrije hand geven om de VS energie-onafhankelijk te maken. Als hij doet wat hij zegt, dan zullen nieuwe scenario’s ter tafel moeten komen!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger OPEC bouwt stilletjes aan nieuwe productiecapaciteit Farmaceutische sector denkt opnieuw goud gevonden te hebben Extreme volatiliteit keert terug op de internationale oliemarkten De lange weg van OPEC naar de productiebeperking Vijf aandelen die u moet hebben in 2017 Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? OPEC heeft een groter marktaandeel, maar alles heeft zijn prijs 5 energieaandelen waar u beter eerst goed naar kijkt in het 4de kwartaal
olie opec