() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Eén pond voor één euro

0 Comments
2899
13 feb 2015

Het is de wereld op zijn kop. Het roemruchte Engelse pond is de sterke Europese munt en de veel geplaagde euro is de zwakke munt. De euro-pond waarde, ooit in de crisis van 2008 naar 0,95 weggezakt, tendeert weer terug naar de tijden van begin deze eeuw. Toen was een waarde van 0,68-0,70 heel gewoon. We hebben de afgelopen week reeds 0,737 gezien, terwijl we aan het begin van het jaar nog 0,80 aan waarde van het pond mochten zien. 

Even enkele achterliggende cijfers: het VK stond stevig onder druk aan het begin van deze eeuw. Het land had een chronisch handelstekort, gelijk aan economisch zwakke landen als Griekenland, Portugal en Spanje. Griekenland ging ten onder aan een tekort op de lopende rekening van ruim 10%. Iets minder dramatische tekorten vertoonden de landen op het Iberisch schiereiland. Deze Zuid-Europese landen hebben geleerd van de crisis. Al deze drie landen hebben hun lopende rekeningtekort weggewerkt, of hebben zoals Spanje zelfs een overschot. Dit zal overigens van korte duur zijn als de economie in Spanje blijft verbeteren, want dan lopen de importen weer fors op en keert het land terug naar een haast ''natuurlijke'' situatie van ''handelsbalanstekort''. 

Het grote fenomeen van onze Britse buren is, dat het land dwars door de crisis heen forse handelsbalanstekorten is blijven voeren. Ja zelfs nu scoort het recordtekorten van maandelijks GBP 10-12 miljard. Een deel van de pijn voor de Britten is het op natuurlijke wijze teruglopen van de productie van olie- en gas op de Noordzee. Hoogst opmerkelijk is dan dat de zo vermaledijde euro maandelijks een handelsoverschot laat zien van EUR 15-20 miljard. Een groot deel van dit overschot staat overigens op het conto van Duitsland en de Beneluxlanden. Zulk een ''land'' zou een harde munt moeten hebben, geen zwakke. Neen, voor wie de media volgt: de euro wordt vierkant de grond in geschreven.

Het bijzondere zou nu zijn als de Grieken - naar zo het lijkt de vurige wens van zijn nieuwe leiders - de eurozone zouden verlaten. Dit soort acties  zou de euro fors in waarde doen versterken. Zeker als economisch zwakke landen als Cyprus en Portugal ook uit de euro zouden stappen. De euro zou stevig oplopen, ondanks het moeten afschrijven op leningen verstrekt aan die landen. De eurozone is de laatste tijd versterkt met Noord-Europese landen (de Baltische Staten). Op termijn zullen ook Polen en Tsjechië de eurozone gaan verrijken met hun deelname (landen met een stevige industriële basis). Dit zal de euro niet verzwakken. Noord Europa zal sterker worden in de eurozone en Zuid-Europa heeft slechts te volgen. Lang leve de EURO.

Op enig moment zal het pond de rit richting 1:1 tegen de euro weer hervatten. Wanneer is natuurlijk de grote vraag!

R.Russel

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Europese banken in het nauw Is Buy the dip nog wel een verantwoorde strategie? Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiële markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Waren er maar geen banken in Europa Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie
euro pond