() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

De robot is de panacee voor Japans demografische problemen

0 Comments
2848
29 Sep 2017

De demografische ontwikkeling van Japan ziet er onheilspellend uit. Het land vergrijst en ontgroent in hoog tempo. Nu al is 25% van de bevolking ouder dan 65 en in 2016 bereikt het aantal geboortes een nieuw dieptepunt. Het ziet er allemaal niet goed uit, voor nu niet maar ook niet voor straks. Zoals de zaken er nu voorstaan, kan Japan in 2065 wel eens een derde van zijn bevolking verloren hebben, terwijl 40% dan ouder is dan 65.

Ondanks die dreigende demografische tijdbom is Japan in een aantal opzichten het land van de toekomst. Het land bevindt zich midden in een heuse robotrevolutie die nu al een grote impact heeft op de Japanse samenleving en die de rest van de wereld op de een of andere manier gaat kopiëren. Landen of regio’s als de Verenigde Staten, Europa en uiteraard China kampen ook met het probleem van de vergrijzing. Juist omdat het geboortecijfer alsmaar omlaag gaat, het aantal senioren alleen maar groeit en het aantal beschikbare arbeidskrachten alleen maar afneemt, heeft Japan de robot omarmt. In Japan is de robot niet alleen terug te vinden in de fabrieken, maar ook in scholen, ziekenhuizen, verzorgingshuizen, stations en vliegvelden. Zelfs in tempels stuit je als bezoeker op een robot. Zo is Robear een vaste verschijning in de Japanse verzorgingshuizen. Het kan de senioren naar en van de wc halen of hem/haar in een rolstoel plaatsen. Paro is een kleine robot die ingezet wordt in de strijd tegen dementie. Vevo is een robot die in kinderdagverblijven onder meer op de hartslag van slapende kinderen let. 

De inzet van robots groeit als het ware met de dag. Daar schuilt een strategisch overheidsbeleid achter, zoals blijkt uit the Japan Revitalization Strategy. De robot moet de motor zijn voor een nieuwe industriële revolutie. Een land als de VS moet goed nota nemen van wat er in het land van de Rijzende zon gebeurt. In de VS nemen ongeveer 63 miljoen mensen deel aan het arbeidsproces Dat wil maar niet stijgen hoewel er 6 miljoen vacatures zijn. Ook stijgt de gemiddelde leeftijd van de werkende. De verpleegster is gemiddeld 50 jaar oud en de bouwvakker al gemiddeld ouder dan 40 jaar. In Europa en China zien we hetzelfde beeld. De omvang van de beroepsbevolking heeft gepiekt en neemt af, terwijl het aantal senioren allen maar toeneemt.

Investeren in robotica is zodoende een absolute aanrader. Hoewel de Global Robotics and Automation Index sinds 2009 met 400% is gestegen tegen bijvoorbeeld 178% voor de S&P 500, lijkt de relatieve outperformance alleen maar voort te duren. Dat is simpelweg te danken aan een structureel sterke vraag. Als belegger kunt u op twee manieren van dit thema profiteren. U kunt als belegger instappen in leidende Japanse robotbouwers en dienstverleners of u kunt de ROBO ETF kopen. Japanse bedrijven maken ongeveer 30% van de marktkapitalisatie uit.

Meer in het algemeen is Japan op dit moment misschien wel the placet to be. De Japanse economie lijkt te versnellen. In het afgelopen 2de kwartaal was de groei het hoogst in twee jaar. Waarschijnlijk heeft dat ook te maken met de Olympische Spelen die in 2020 in Japan gehouden worden. Als straks de omvang en de impact van de robotrevolutie meer algemeen gezien worden, dan zal de vraag naar Japanse assets alleen maar stijgen. Japan bouwt zijn toekomst op de robot. Het is daarmee voor verstandige beleggers niet langer het land van het verleden maar van de toekomst!

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden Unilever behoudt voorlopig het vertrouwen van de belegger
japan