() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Microsoft hoeft Apple en Google niet te na-apen

0 Comments
1413
04 mrt 2016

Ooit, in de jaren negentig van de vorige eeuw, ging het Apple allesbehalve voor de wind. Michael Dell adviseerde het bedrijf om er maar mee op te houden en de opbrengst van de verkoop aan aandeelhouders te geven. Het advies werd beleefd geweigerd, Steve Jobs kwam terug en de rest is geschiedenis.

Het heeft er in retrospect de schijn van, dat Michael Dell de plank volledig missloeg met zijn advies, maar dat is niet zo. Toen was zijn advies verstandig en redelijk. Waar hij geen rekening mee kon houden waren de buitengewone kwaliteiten van Jobs. Dankzij die bijzondere kwaliteiten kon Apple zich opnieuw uitvinden in plaats van roemloos op de mestvaalt van de geschiedenis te eindigen.

Ruim twee decennia na het advies van Michael Dell speelt een soortgelijk probleem. Dit keer is de vraag, of het ooit almachtige Microsoft in staat zal zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden. Moeten beleggers toestaan dat het bedrijf zijn imposante kasstromen inzet om zichzelf een nieuwe en moderne basis te verschaffen? Of moeten ze eisen dat Microsoft die kasstromen aan hen geeft in de vorm van dividenden om dat geld vervolgens elders te investeren of te beleggen?

Dankzij ceo Nardella lijkt Microsoft de markt voorlopig ervan overtuigd te hebben, dat het bedrijf zichzelf kan uitvinden. Sinds zijn aantreden in 2014 is de koers met maar liefst 37% gestegen. Voor een deel zit er opluchting verborgen in de koersstijging. Beleggers zijn blij, dat Nardella een streep heeft gezet door de talloze tot mislukken gedoemde initiatieven van zijn voorganger, Steve Ballmer. Diens grootste misser is misschien wel de overname van de telefonie van Nokia, waardoor Microsoft in een klap een geduchte concurrent van Apple moest worden. 

Satya Nardella heeft zijn verlies genomen en is zich gaan richten op de sterke kanten van Microsoft. Hij streeft ernaar zolang mogelijk profijt te trekken van het ooit dominante besturingssysteem Windows. De brede klantenbasis voor Microsoft Office moet het mogelijk maken om zoveel mogelijk abonnementen aan te bieden op meerdere platforms en voor meerdere devices. De nieuwe ceo past echter niet alleen louter op de winkel. Microsoft investeert jaar in jaar uit ongeveer 14% van zijn omzet in R&D. Het pompt veel geld in nieuwe aandachtsgebieden als Cloudcomputing en Artificial Intelligence. Het heeft ook HoloLens ontwikkeld en in de markt gezet. Dat is een virtual reality headset.

Het klinkt allemaal innovatief en state of the art, maar het geeft ook reden voor twijfel. Satya Nardella is geen visionair à la David Zuckerberg van Facebook. Hij is een technocraat, die al 25 jaar meedraait in een bedrijf, dat saaie spullen verkoopt aan het bedrijfsleven.

Het is een feit, dat in het zakelijk segment weinig innovatieve ontwikkelingen plaatsvinden. Dat gebeurt in het consumentensegment, waar Apple, Google en Facebook elkaar op leven en dood bestrijden. Hier speelt Microsoft geen rol van betekenis. Successen zijn schaars en beperkt van omvang.

Moet Microsoft dat wel willen? Het zou een enorme cultuuromslag vereisen en een reeks van acquisities. En dan nog is het maar de vraag of er dan wel succes komt. Met andere woorden, de kans dat Microsoft zich à la Apple gaat heruitvinden is klein. Dat hoeft ook geen ramp te zijn. Microsoft en Nardella moeten doen waar ze in excelleren en dat is het maximale persen uit het bestaande productportfolio. Het hoeft niet, zoals Apple en Google, te innoveren op het scherpst van de snede om overeind te blijven. 

Microsoft heeft een marktkapitalisatie van bijna $ 420 miljard. Het hangt met andere woorden net in de touwen zoals Apple 20 jaar geleden. Natuurlijk, de trends in de Techsector volgen elkaar snel op. Maar, zoals gezegd, dat speelt vooral in de consumentensector. Microsoft werkt voor het bedrijfsleven. Nut en noodzaak om zich snel opnieuw uit te vinden spelen daar veel minder. Beleggers kunnen wat dat betreft rustig achterover leunen. Het blijft voorlopig aantrekkelijk om in Microsoft te beleggen, ook al mist het de glamour van Apple!

 

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Shell laat zich niet opjagen Vijf potentiƫle winnaars die u niet kent Microsoft en Amazon bepalen de economie van vandaag en morgen De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Apple heeft grote plannen met de Applewatch Beleggers kunnen het klimaat niet langer negeren Augmented reality is meer dan toekomstmuziek voor Apple Dow Jones index zegt niets over economie Gaat OPEC nu wel of niet minder olie oppompen? Vijf aandelen waarover u zich in 2017 geen zorgen hoeft te maken
microsoft