() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Amazon laat de markten beven

0 Comments
1811
14 aug 2017

Het is slechts voor een enkeling weggelegd. Mario Draghi kan het, maar zeer zeker ook Janet Yellen. Of Donald Trump het kan is nog maar de vraag. Presidenten van grote landen en van grote centrale banken kunnen met hun uitspraken voor tumult op de financiële markten zorgen. Tot voor kort hield het daar wel mee op, maar er is a new kid on the block en hij luistert naar de naam Jeff Bezos. 

Als de oprichter en Ceo van Amazon.com zich laat ontvallen dat zijn bedrijf voornemens is om een bepaalde sector bij het nekvel te willen pakken, dan beeft Wall Street. Het resultaat is dat bedrijven in de ‘bedreigde sector’ miljarden aan marktkapitalisatie moeten inleveren. De heftige reacties weerspiegelen de koortsachtige stemming onder beleggers, die niet weten wat ze aan moeten met de uitdagingen van een onstuimig groeiende e-commerce. Ze kunnen evenmin goed inschatten waar de kansen liggen. Het resultaat is dat beleggers eerst reageren op het doen en laten van Amazon en pas in tweede instantie gaan denken en analyseren. 

De potentiele dreiging van Amazon heet zo groot te zijn voor welke sector dan ook dat beleggers heel erg schichtig zijn geworden. Dat is niet zonder reden. Vraag dat maar aan de retailer Kroger. Op 16 juli jl. maakte Amazon wereldkundig dat het voor $ 13,7 miljard Whole Food zou gaan overnemen. Door deze overname betrad Amazon met donderend geweld een markt van ruim $ 1 biljoen. Wall Street reageerde als door een wesp gestoken. Kroger verloor op dezelfde dag bijna 10%, Wall-Mart bijna 5% en Target ruim 5%. Maar niet alleen de gevestigde orde moest onder de knoet van Amazon door, ook een potentiele beursganger als Blue Apron ondervond de negatieve gevolgen van het besluit van Amazon om Whole Food over te nemen. De thuisbezorger van dozen met verse boodschappen zag zich genoodzaakt zijn introductieprijs te verlagen. Veel potentiele beleggers meenden aanwijzingen te hebben dat Amazon ook belangstelling had voor dit segment van de markt. 

Analisten denken dat Amazon zich de komende vijf jaren gaat concentreren op de markt voor de dagelijkse boodschappen. In deze markt draait alles om frequentie en loyaliteit. Dat is precies ook wat zijn Prime-programma biedt. Dit programma, dat $ 99 per jaar kost, biedt leden veel voordeeltjes, zoals kosteloze bezorgingen van bestellingen. Door actief te zijn op de markt voor de dagelijkse boodschappen wil Amazon dit Prime-programma verder activeren en uitbouwen. Nu al zijn vele tientallen miljoenen Amerikanen lid van dit programma, wat voor Amazon een bron van gratis geld is.

De schier onstuitbare opmars ontlokt bij beleggers steeds gemakkelijker hysterische reacties. Nog onlangs maakte Bezos bekend om huishoudelijke apparatuur van Sears Kenmore via zijn kanalen te gaan aanbieden. Onmiddellijk tuimelden de aandelen van de naaste concurrentie. Het verlies aan markkapitalisatie beliep op het hoogtepunt $ 13 miljard. Home Depot leverde in een dag meer aan waarde in dan de totale omzet van de afdeling huishoudelijke apparaten. Met andere woorden, de markt had dat onderdeel gemakshalve afgeschreven, omdat Amazon de strijd toch wel gaat winnen.

Beleggers lijken zich bovendien schatplichtig te voelen aan Jeff Bezos. Die maakte tegenvallende winstcijfers over het 1ste kwartaal bekend. Hij voegde er doodleuk aan toe dat er over het 2de kwartaal wel eens een verlies geleden kan worden van $ 300 miljoen. Voor Bezos gaan investeringen in de uitbouw van zijn bedrijf ver boven het belang van de aandeelhouder. Die weet dat en vergeeft hem dat uit angst de boot te missen.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten Shell laat zich niet opjagen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Microsoft en Amazon bepalen de economie van vandaag en morgen Amazon maakt korte metten met Amerikaanse retailers Vijf aandelen die sneller groeien dan Amazon Alibaba wil de concurrentie met Amazon aan Opkomende Markten zijn ten onrechte laag gewaardeerd Extreme volatiliteit keert terug op de internationale oliemarkten
amazon