() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Intel koopt koppositie in de markt voor zelfrijdende auto's

0 Comments
675
17 mrt 2017

Intel heeft alle trekjes van een bedrijf op leeftijd, dat moeite heeft aansluiting te vinden bij de trends van vandaag de dag. Intel drijft nog steeds op het produceren van halfgeleiders voor de PC, de laptop en de server. Pogingen om vaste voet aan de grond te krijgen op de markt voor mobile devices hebben tot dusverre weinig succes gekend. Daarom is Intel recentelijk zijn net steeds wijder gaan werpen en probeert het binnen te dringen op nog jonge markten voor bijvoorbeeld drones en virtual reality.

De jongste poging om nieuwe bronnen van omzet en winst aan te boren is de overname van het Israëlische Mobileye voor het lieve sommetje van $ 15,3 miljard. Mobileye, opgericht in 1999, geldt als een pionier op het gebied van computer-vision systems. Die technologie maakt het mogelijk om voetgangers, auto’s of andere objecten op de weg te ‘zien. Door Mobileye over te nemen hoopt Intel in een klap de koppositie te kunnen innemen op de nog zeer jonge markt voor de zelfrijdende auto. Het is echter een markt die volgens Intel in 2030 al een omvang kan hebben van $ 70 miljard.

Intel is overigens niet de enige producent van halfgeleiders die graag een graantje meepikt van deze nog jonge markt. Afgelopen jaar kocht het Amerikaanse Qualcomm daarom voor $ 47 miljard het Eindhovense NXP en kocht Samsung voor $ 8 miljard Harman International, een toeleverancier van auto-onderdelen. Het is dus al druk op deze markt die eigenlijk nog vorm moet krijgen. Daarom is de overname van Mobileye begrijpelijk. Dit bedrijf heeft zoals gezegd hoogwaardige technologieën in huis, maar het heeft ook een ijzersterke positie in de markt. Ongeveer 15 miljoen auto’s hebben al de EyeQ halfgeleider en camera’s ingebouwd. Mobileye heeft partnerchips met maar liefst 25 producenten van auto’s. Het marktaandeel op het gebied van ‘advanced driver assistance systems’.  

Intel heeft echter ook nog wat in de aanbieding, zoals de producten van Here, de concurrent van TomTom. Intel heeft ook technologieën op het gebied van artificial Intelligence en Machine Learning. Kortom de bedrijven lijken elkaar aardig aan te vullen, zodat Intel zijn (toekomstige) klanten een one-stop-shop kan aanbieden op het gebied van autonomous driving. Het is overigens niet vreemd, dat Intel het oog heeft laten vallen op Mobileye. Het land heeft een bloeiende IT-sector, waarbinnen Intel een grote rol speelt. Israëlische bedrijven hebben een grote naam opgebouwd als het gaat om bijvoorbeeld machine-learning en artificial intelligence. Veel gerenommeerde automobielbouwers zijn er daarom kind aan huis om te leren hoe ze de toekomstige generaties auto’s het best kunnen inrichten. Aan het begin van 2016 kondigden Intel, BMW en Mobileye een partnership aan grootschalig proeven te doen met zelfrijdende auto’s die uitgerust waren met veiligheidssystemen van Mobileye.

Intel was bereid om diep, heel diep in de buidel te tasten om zijn concurrenten de loef af te steken en om meteen de koppositie in te nemen. Mobileye heeft in 2017 een waarschijnlijke omzet van $ 500 miljoen. Die van Intel bedroeg in 2016 $ 59 miljard. Voor die $ 500 miljoen omzet betaalt Intel $ 15,3 miljard. Dat betekent dat de Enterprise value/sales uitkomt op 29X. Normaal in de sector is een ratio van 5! Het tekent de angst van Intel om na het debacle met de smartphone opnieuw met lege handen achter te blijven! 

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiƫle markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Amazon laat de markten beven Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst De vijf beste aandelen om de oliemarkt te bespelen
Intel Mobileye