() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Optie Trade van de Week: winst Grandvision vastklikken met put optie

0 Comments
2422
23 jun 2015

Deze week krijgt u van OptieAcademy de winst op aandelen Grandvision vastklikken met een put optie als Optie Trade van de Week gepresenteerd.

Grandvision is met tickersymbol GVNV voor aandelen en GVN voor opties aan de Amsterdamse effecten- en optiebeurs genoteerd. Grandvision promoveert per maandag 22 juni 2015 van de lokale markt naar de Midkap-index (AMX).

Fundamentele analyse Grandvision:
Grandvision is een internationaal opererende optiekketen. Het bedrijf exploiteert 33 winkelformules waarvan de meest bekende zijn: Pearle, Eye Wish Opticiens, Apollo-Optik, Générale d’Optique, GrandOptical en Vision Express. Per ultimo 2013 had het bijna 5000 winkels, waaronder ook de winkels van franchisenemers zijn meegenomen. Het bedrijf is actief in ruim 40 landen in Europa, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Azië. Op 6 februari 2015 is GrandVision op de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. De introductiekoers was vastgesteld op € 20 waarmee de marktkapitalisatie van Grandvision €5 miljard bedroeg. De omzet van Grandvision was in 2014 ruim €2,8 miljard terwijl de winst €175 miljoen bedroeg. Op 20 augustus 2015 zal Grandvision de halfjaarcijfers publiceren. 

Kengetallen Grandvision
De fundamentele analyse desk van OptieAcademy heeft de volgende kengetallen gevonden:

- Marktkapitalisatie: €5,5 miljard.
- Omzet (2014): €2,8 miljard.
- Dividendrendement: n.v.t.
- Koers/winst-verhouding (verwacht ttm): 1,71.

Daggrafiek Grandvision 

Grandvision is sinds de beursintroductie in februari ongeveer 10% gestegen met een tussentijdse hoogste koers van €24,85. Op €21 kunnen we steun vinden, terwijl de stijgende exponentiële moving averages (10, 20, 40 en 47) tussen €22,20 en €22,50 weerstand bieden(zie grafiek). 

Het aandeel is inmiddels teruggevallen tot het niveau van begin april. Wij verwachten voor de korte termijn een consolidatie rond het huidige niveau, temeer daar het aandeel al een rit van 10% heeft gemaakt sinds het begin van dit jaar. 

Weerstand ligt bij €23 terwijl een stevige steunzone bij €21 ligt. Wij hebben vorige week boven een koers van €22 neerwaartse bescherming gekocht om daarmee onze winst vast te klikken in de vorm van een juli put met uitoefenprijs €22 wat we verderop toelichten. 

Voor beleggers die het aandeel ook willen kopen, leent de huidige situatie zich voor het opzetten van de koop van de aandelen in combinatie met een gekochte put. Dit is een hausse-positie met bescherming naar beneden: het opwaarts potentieel is onbeperkt door het bezit van de aandelen, terwijl het neerwaarts risico is afgedekt vanwege de gekochte put, zie onderstaande uitleg. Uiteraard kunt u ook gewoon een call kopen. Beleggers die sec aandelen in bezit hebben, zouden een stop-loss kunnen hanteren onder €21.

In februari hebben wij al 100 aandelen in portefeuille voor €20 per aandeel vanwege de beursintroductie. Zie onze Optie Trade van de Week: Focus op IPO Grandvision:  http://www.optieacademy.nl/aandeel-van-de-week/optie-trade-van-de-week-focus-op-ipo-grandvision/?ref=8

Vorige week hebben we een put gekocht om onze ruime winst vast te klikken.

Steun- en weerstandsniveaus
Eerste weerstand: €23.
Tweede weerstand: €24,07.
Eerste steun: €20,96
Tweede steun: €19,62.

Put optie als brandverzekering onder aandelen Grandvision
Als u positief gestemd bent ten aanzien van Grandvision, zou u momenteel 100 aandelen Grandvision kunnen kopen rond €22. Wij hebben evenwel al eerder 100 aandelen in portefeuille opgenomen voor €20 per aandeel vanwege de beursintroductie. Onderstaand de winst/verlies-grafiek van onze 100 gekochte aandelen Grandvision op €20.

Het is ook mogelijk om tegelijkertijd het risico neerwaarts af te dekken door er een put optie onder te kopen, wat we onlangs hebben gedaan. Het neerwaarts risico is dan beperkt vanaf de uitoefenprijs vanwege de gekochte put. Het kopen van een put geeft de koper een recht om 100 aandelen tegen een vooraf vastgestelde prijs te kunnen verkopen en biedt neerwaartse bescherming van de aandelen.

Wat is een gekochte put (long put)?
De koper van de putoptie heeft het recht (maar niet de verplichting) om een vastgestelde hoeveelheid van een onderliggende waarde te verkopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs en binnen een bepaalde periode.

U kunt een putoptie vergelijken met een brandverzekering: u mag uw huis voor bijvoorbeeld €350.000 verzekeren binnen een bepaalde periode. Stel dat uw huis in waarde daalt tot €300.000 door een brandschade, dan kunt u uw verkooprecht uitoefenen en heeft u een resultaat van €50.000 op de gekochte put. Een optie is, vergelijkbaar met een brandverzekering, niet gratis en de koper moet voor deze put (verzekering) een prijs betalen (de optiepremie). 

Voorbeeld gekochte (long) Put Grandvision
Stel dat u sec (dus zonder aandelen in bezit) 1 put Grandvision koopt met afloopdatum juli met uitoefenprijs €22 en u betaalt voor dit verkooprecht €0,55 per contract, dan ziet de winst/verlies-grafiek er als volgt uit:

De grafiek van een gekochte put (zie bovenstaande figuur) toont dat de winst ongelimiteerd is bij een koersdaling, zij het dat een aandeel tot maximaal nul kan dalen. De winst bedraagt dan 100 maal de uitoefenprijs minus de betaalde premie. In ons voorbeeld kan de winst dan €21,45 * 100 bij een aandelenkoers van €0 bedragen. De gekochte put optie levert geld op zodra Grandvision onder de uitoefenprijs van €22 duikt, maar wel moet de betaalde premie ad €0,55 erin opgenomen worden.

Het maximale verlies op deze gekochte put optie bij een expiratiekoers van €22 of hoger bedraagt maximaal €0,55*100 = €55 per contract. Het break-even-point, vanwaar de grens van verlies naar winst wordt gemarkeerd, ligt op €22 - €0,55 = €21,45. Bij een koersdaling vanaf €21,45 loopt de winst dus op met €100 per euro daling van Grandvision. Dus op een koers van bijvoorbeeld €20 bij expiratie in juli heeft u, als u alleen de JUL 22 Put had gekocht, een winst van €145 (22-20-0,55)*100.

Combinatie 100 aandelen Grandvision + gekochte put optie
Als we onze koop van 100 aandelen Grandvision op €20 vanwege de beursintroductie combineren met long 1 GVN JUL 22 Put @ €0,55 dan ziet de gecombineerde winst/verliesgrafiek er als volgt uit:

Voorbeeld Long Grandvision + Gekochte Put:
Long: 100 GVNV @ €200 en
Long: 1 GVN JUL 22 Put @ €0,55

Scenario op juli-expiratie:
Break-even-point op juli-expiratie (de derde vrijdag van juli): is niet aan de orde, omdat we de winst hebben vastgeklikt: dit is dus een win/win-situatie (tot de derde vrijdag van juli). Tot juli-expiratie kunnen we nooit meer verlies lijden op deze positie. We zijn vanwege de gekochte put gedekt vanaf €22. Aangezien we de aandelen op €20 hebben gekocht, hebben we alleen maar winst.

De maximale winst op expiratie is onbeperkt. De winst loopt per euro stijging met €100 op vanaf €22 terwijl de minimale winst €145 bedraagt.

Stel dat u rond het huidige niveau 100 aandelen Grandvision koopt en u niet van plan bent om de aandelen te verkopen en u heeft deze ‘brandverzekering’ aangeschaft, dan bent u dus verzekerd tot de derde vrijdag van juli. Dit komt bij de huidige koers neer op circa 2,5% ‘verzekeringspremie’ voor 1 maand, waarbij u dus tot de expiratiedatum de aandelen kunt verkopen voor €22 per aandeel ook al staat Grandvision op €10. Als u echter denkt dat Grandvision niet gaat dalen, maar dat het aandeel alleen maar omhoog gaat of blijft liggen, dan hoeft u natuurlijk geen put kopen. Vergelijkbaar met de vraag of u denkt dat u brand krijgt in uw huis. Die kans is misschien niet groot, maar bijna iedereen heeft toch een brandverzekering.

Bedenk wel, het neerwaarts risico blijft wel bestaan als u geen put optie koopt. We adviseren in dat geval altijd om in aandelen een stop-loss te hanteren (bijvoorbeeld onder €21 wat neerkomt op ruim 4% verlies), oftewel bepaal een niveau waaronder u afscheid gaat nemen van de gekochte aandelenpositie om zo het risico te beperken. Wellicht denkt u niet gelijk aan het afdekken van het neerwaarts risico, maar als er een plotselinge winstwaarschuwing komt en Grandvision opent direct op bijvoorbeeld €19 dan bent u beter uit met deze gekochte put optie.

Zo ziet u dat u met opties alle kanten op kunt, afhankelijk van uw visie. Het kopen van een put op het bezit van 100 aandelen zorgt voor extra rust, maar kost natuurlijk wel rendement. Een mogelijkheid is om daarnaast nog gedekt een call te schrijven om de gekochte put te financieren, maar dat is dan weer een andere interessante strategie, waarbij het opwaarts potentieel weer wordt beperkt. Concluderen: u heeft met opties eindeloos veel mogelijkheden. 

U hoeft een optie overigens niet tot het einde van de looptijd aan te houden, maar u kunt iedere beursdag altijd uw optie sluiten, indien uw visie opeens verandert. In ons geval: we zitten tot de derde vrijdag van juli comfortabel in onze fauteuil met de 100 gekochte aandelen Grandvision met daaronder een gekochte put met uitoefenprijs €22: een luxe positie. Na juli-expiratie kunnen we onze positie wederom evalueren en de markt opnieuw analyseren.

Als u vragen heeft, kunt u ons uiteraard een e-mail sturen.

Aangeboden door: OptieAcademy.nl

Disclaimer
Het OptieAcademy-team heeft een positie in Grandvision. Posities kunnen wijzigen al naar gelang de marktomstandigheden. Volgers van onze Optie Aanbevelingen-portefeuilles worden uiteraard op de hoogte gesteld van de mutaties van posities die in deze portefeuilles worden ingenomen danwel gesloten. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 30 november -1 00:00
Related Articles: Dividend Masterclass: kansen met dividend aandelen en opties Aandeel Trade van de Week: Long in Refresco Optie Trade van de Week: Driepoot Long op Fugro Optie Trade van de Week: call Refresco Optie Trade van de Week: Short put op Anheuser-Busch Inbev Optie Trade van de Week: Driepoot Long op TomTom Optie Trade van de Week: Short Strangle op Brazilië-ETF EWZ Optie Trade van de Week: Long putspread op Merck ​Optie Trade van de Week: Long Call Kinder Morgan Kunnen de bedrijfswinsten eindelijk omhoog?
Grandvision