() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Grote oliemaatschappijen vinden steeds minder olie

0 Comments
2313
03 Apr 2015

De afgelopen jaren hebben de grote oliemaatschappijen miljarden en nog eens miljarden gestoken in de zoektocht naar nieuwe oliebronnen. Het resultaat van al die inspanningen is, dat in 2014 hun reserves met meer dan een miljard vaten geslonken zijn. Waar in 2013 de grote vijf, BP, Chevron, Exxon Mobile, Shell en Total, een gezamenlijke bewezen reserve noteerden van 80 miljard vaten energie, waren daar in 2014 nog 78,6 miljard vaten van over.

Volgens Morgan Stanley zijn de oliemaatschappijen op dit moment niet in staat om hun reserves uit bestaande olie- en gasvelden aan te vullen met nieuwe vondsten. In 2011 voegden de Grote Vijf nog 4,4 miljard vaten aan nieuwe vondsten aan hun bewezen reserves toe. In 2014 bedroeg dat getal nog 2,3 miljard vaten. De nieuwe aanvoer is in enkele jaren dus nagenoeg gehalveerd. Natuurlijk kunnen nieuwe vondsten van jaar op jaar variëren. En natuurlijk is er discussie mogelijk over wat nu precies bewezen reserves zijn. Dat neemt allemaal niet weg, dat de markt vraagtekens begint te zetten bij het vermogen van de Grote Vijf om op termijn op eigen kracht te blijven groeien of dat ze het pad van de acquisities op moeten.

Bij Morgan Stanley begint de overtuiging te groeien, dat de tijd van de grote succesverhalen voorgoed tot het verleden behoren. Het succes van schalie rekent Morgan Stanley niet tot de conventionele manier van het zoeken naar en het vinden van nieuwe bronnen. Niet alleen Morgan Stanley is de overtuiging toegedaan, dat de tijd van grote conventionele vondsten achter ons ligt. Een vermaard onderzoeksbureau als IHS wijst er op, dat nieuwe vondsten naar het laagste niveau in twee decennia zijn gezakt. De zogeheten vervangingsratio, een maatstaf die laat zien hoeveel nieuwe reserves zijn toegevoegd in relatie tot de productie, bedroeg in 2014 84%. Dat is sinds 2014 niet zo laag geweest. Vooral Shell en Total droegen bij aan de daling van de vervangingsgraad. Chevron daarentegen is er in geslaagd om de reserves dankzij nieuwe vondsten op te voeren. Een probleem voor de grote oliemaatschappijen is, dat ze het succes van schalie volledig misgelopen zijn.

Het succes van schalie in de VS zorgt voor extra problemen. Door de daling van de olieprijs zullen de oliemaatschappijen hun exploratiebudget met misschien wel 30% gaan verlagen. Dat maakt de kans op grote en aansprekende vondsten er niet groter op. Er moet immers onder steeds moeilijker omstandigheden naar nieuwe bronnen gezocht worden. 

Toch is het niet allemaal kommer en kwel voor de oliemaatschappijen. Het gaat niet alleen om de bewezen reserves, maar ook om de kwaliteit van de bewezen reserves. En dan zien zaken er beter uit. De gemiddelde levensduur van de productiebronnen is gestegen van 12,6 in 2010 jaar naar 14,1 jaar in 2014. 

  

De verlenging van de levensduur garandeert uiteraard een meer stabiele kasstroom voor de bedrijven. Dat past weer precies binnen de nieuwe strategie in de energiesector. Die is als volgt samen te vatten: value over volume. Volgens deze strategie is het verkeerd om heel veel te blijven investeren in exploratie als de vraag naar olie amper of niet stijgt. Dat is ook minder noodzakelijk nu de levensduur van de bestaande portfolio alleen maar gestegen is. Dankzij de stijgende levensduur kan de vervangingsratio op een meer dan redelijk niveau blijven.

Toch zijn consultants als Wood Mackenzie van mening dat de Grote Vijf aan alternatieven moeten gaan denken om op termijn hun reserves op pijl te houden. De meest voor de hand liggende manier is om succesvolle schaliebedrijfjes over te nemen. Die zijn de afgelopen jaren de grote broers te slim af geweest. Door de dalende olieprijs zijn ze echter financieel in zwaar weer terecht gekomen. En zo krijgen de grote oliemaatschappijen als het ware een tweede kans om alsnog succesvol te zijn in de markt voor schalieolie. Maar deze keer mogen ze het niet verknallen op straffe van alsmaar slinkende reserves!

Van oudsher geldt energie in de beleggerswereld als defensief. Energieaandelen koppelen een gematigde koersstijging aan een mooi dividendrendement en die combinatie maakt ze populair bij beleggers. Dat zal nog wel even zo blijven, maar uit bovenstaande spreekt ook dat de stabiele tijden van weleer weleens voorbij kunnen zijn. Een goed risicomanagement is daarom meer dan ooit noodzakelijk. Misschien kunnen wij u daarbij helpen!

 

0.0
Laatst gewijzigd op: -/-
Related Articles: De wereld zwemt in de olie! De vijf beste aandelen om de oliemarkt te bespelen De olie gaat naar $ 40 per vat denkt Goldman Sachs De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger Vijf groeiaandelen die nog steeds koopwaardig zijn De oliemaatschappijen zijn nog lang niet uit de zorgen Apple heeft grote plannen met de Applewatch De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden De markt voor olie en gas wordt een kopersmarkt Daling olieprijs is geen incident
olie