() () () () () () ()

Beurshalte Nieuws Beursnieuws en de laatste beursupdates over aandelen, aandelenmarkten, AEX, grondstoffen, vastgoed en meer.

Solar is de redding voor zilver

0 Comments
2039
23 mei 2016

 

Zilver heeft veel industriele toepassingen, veel meer dan bijvoorbeeld goud. Het meest bekende voorbeeld van een industriele toepassing is het gebruik van zilver in de klassieke fotocamera; in 1888 maakte Kodak gebruik van zilver om de beelden vast te leggen. De wereld is sedert 1888 sterk veranderd. De digitale camera heeft de klassieke camera vervangen en Kodak is failliet. Dat betekent ook dat de vraag naar zilver uit deze hoek omlaag getuimeld is. Sinds het begin van de 21ste eeuw is de vraag met maar liefst 77% gedaald.

Maar niet getreurd, zo lijkt het. Uit een geheel andere hoek van de economie stijgt de vraag naar zilver sterk. Vorig jaar bedroeg de stijging 23%. Het gaat om het segment waar ze zonnepanelen bouwen. Ontwikkelingen gaan snel en zien er hoopvol uit. Nog maar tien jaar geleden was de vraag naar zilver voor zonnepanelen verwaarloosbaar klein. De vraag naar zonnepanelen is sindsdien geexplodeerd en dat gaat nog wel een tijdje door. Tot 2020 zal de capaciteit wereldwijd zeker met 150% groeien.

De prijs voor zilver is in dit jaar nog harder gestegen dan die voor goud. Het heeft al een niveau aangetikt van bijna $ 18 per troy ounce. Dat is niet alleen te danken aan de vraag uit de hoek van renewable energy, maar vooral aan een sterkere vraag van beleggers en een grote beklangstelling voor zilveren munten en zilveren staven. Volgens BMO Capital Markets kan de prijs in de komende kwartalen gaan stijgen naar een niveau van $ 22,50.

Op zich is dat goed nieuws voor de sector, maar er zitten ook schaduwzijden aan. Hogere zilverprijzen zal producenten van zonnecellen ertoe aanzetten om minder en minder zilver in een paneel te gebruiken. Dat deden producenten ook in 2010, toen de prijs voor een troy ounce leek door te schieten tot boven $ 50. De sector raakte even in paniek, maar sindsdien daalt het gebruik van zilver voor de zonncellen jaarlijks met 5% à 6%. Die daling is alleen al nodig om het zonnepaneel een concurrerend alternatief te maken voor traditionele energiebronnen. De daling in het gebruik van zilver is tot dusverre ruimschoots gecompenseerd door de sterk groeiende vraag naar zonnepanelen. Die stijgt jaarlijks zeker met 20%.

Voor een zonnecel is vandaag de dag 120 – 150 milligram zilver nodig. Dat vertegenwoordigt onngeveer 20% van de kosten. De benodigde hoeveelheid zilver zal de komende jaren geleidelijk naar 30 milligram dalen. Aan het begin van het volgend decennium kan het waarschijnlijk verder dalen naar misschien slechts 10 milligram. Het is nu nog onduidelijk wat dat voor de prijs van zilver gaat betekenen. Zal de vraag naar steeds goedkopere en efficientere zonnepanelen zo sterk stijgen dat het de afnemende behoefte per zonnecel ook dan compenseert? Het is beslist niet onmogelijk.

De prijs voor zilver wordt op dit moment echter bepaald door beleggers. De vraag uit de hoek van renewable energy naar zilver bedroeg in 2015 77,6 miljoen troy ounces. De vraag naar zilveren munten en zilveren baren bedroeg toen 292,3 miljoen troy ounces. In de eerste maanden van dit jaar is de vraag sterk gebleven. Ook zilver geldt nu als een safe haven voor bange beleggers. De vraag is hoe lang de huidige trends nog voortduren. Het verleden heeft geleerd dat zilverbeleggers wispelturige beleggers zijn. Voor de zilverproducenten is solar daarom misschien toch een veiligere haven.

Word nu lid. Het is gratis.

Aanmelden>

Disclaimer: Bovenstaand artikel is geen professioneel beleggingsadvies en het is ook geen uitnodiging om te gaan beleggen. Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het artikel is louter de persoonlijke mening van de auteur.

0.0
Laatst gewijzigd op: dinsdag 24 mei 2016 22:53
Related Articles: De cost gaet voor de baet uyt Vijf waarschuwingssignalen voor stress op de financiële markten De robot is de panacee voor Japans demografische problemen Belastingverlaging in de VS goed nieuws voor aandelenmarkten Westerse beleggers hebben koudwatervrees voor de Opkomende Markten Het succes van de elektrische auto is vitaal voor de koperprijs Vijf aandelen die erg kwetsbaar zijn voor een komende correctie Voor het Franse Carrefour zijn robots de sleutel naar de toekomst De toekomst voor wind- en zonne-energie oogt steeds rooskleuriger De markt gelooft steeds minder in een drastische daling van de olievoorraden
Solar Zilver